1 Ekim 2007 Pazartesi

Guinnes Rekor Denemesi 44 metrelik el emeği göz nuru kronolojik şehir tarihi

09/03/2005 Ajanslardan geçen haber
İnşaat Teknisyen olarak görev yapan Hüseyin Yıldız, 44 metre 61 santimlik boyunda ve 30 santim eninde bir bez üzerine Sakarya'nın panoramik resmi yaparak Guinnes rekorlar kitabına girmek için aday oldu.

SakaryaTarım İl Müdürlüğü'nde görevli Yıldız, deprem sonrasında Adapazarı'nın hep kötü anılarıyla gündeme geldiğini belirterek, bundan büyük üzüntü duyduğunu söyledi. Kendisinin resim ve fotoğraf sanatçısı olduğunu söyleyen Yıldız, Sakarya'nın ponaramik bir resmini yapmarak İlin adını iyi ve sanatsal yönle ön plana çıkartmak istediğini söyledi. Bir bez üzerine kara kalem, sulu boya ve simli kalemle toplam 5 ayda belirli aralıklarla 10 bin 743 dakika Sakarya'nın tarım, truzim, sanat, Ekonomi, Kültür, etnografik bilgilerini resme döktü.

Sakarya Fen lisesi'nde hazırladığı 44 metre 61 santimlik resmi, 85 öğrenciye tutturarak Guinnes rekorlar kitabına girmek isteyen Yıldız'ın bu girişimini, İTÜ öğretim görevlisi ve Guinnnes rekorlar Kitabı Türkiye Temsilcisi Prof. Dr. Orhan Kural tarafından belgelendi. Türkiye'de daha önce bu tarzda bir kaç girişim olduğunu belirten Prof. dr. kural, " Ancak şu ana kadar Türkiye'de bu yönde bir rekor kırılmadı. Dünya'da ise bu tip rekorlar kırıldı.Şimdi bu konuyu inceleyip, belgelerle beraber Guinnes'e sunacağım"dedi.

Kendisinin daha önce de bir çok sanatsal çalışmaya imza attığını ve bu yönde ödülleri olduğunu söyleyen Yıldız, kamuda çalışanların kendi memleketleri olmasa bile çalıştıkları illeri kalkındırmak ve ilerlemesi için çalışması gerektiğini vurguladı. 21 Ağustos 2004 yılında yapmaya başladığı resimde Sakarya'nın her yönüyle resimlediğini belirten yıldız, " Bu tipte bazı dünya rekarları var. Ancak bir ilin panoramik resimli ve bu boyda bir rekoru yok. Eğer Guinnes rekorlar kitabına girersem Sakarya adına çok mutlu olacağım"dedi.

Fen lisesi 85 öğrenci tarafından tutulan 44 metre 61 santimlik resmini 1 nisan 2005'te sergilemek istediğini söyleyen Yıldız, resmi sattığı takdirde parasını da liseye bağışlamak istediğini söyledi.


2005 Mart ayında ajanslar bu şekilde geçti bu haberi. Guinness'in Türkiye Temsilcisi Prof.Dr Orhan KURAL tarafından teyit edilen çalışma bilgileri, fotoğraflarla birlikte Guinnes merkezine gönderildi. Değerlendirme açısından epey bir süre geçti. Geçen bu sürenin neticesinden Orhan KURAL'dan alınan cevap, Türkiye adına Guinnes Rekorlar Kitabına girmeyi amaçlayan hüseyin YILDIZ için oldukça üzücüydü. Guinnes yetkilileri rekorlar kitabına girecek rekor denemelerinde esas değerlendirme kriterinin dünyanın başka bir yerinde yinelenebilirlik olduğu konusunda beyan vererek, yapılan çalışmanın takdire değer bir emek ürünü olduğunu belirterek bu çalışmada olduğu gibi yerel bir çalışmanın dünya üzerinde yinelenebilirliği konusunda olumlu olarak kesin karar vermelerinin mümkün olmadığını belirttiler. Bu sebeple ki yapılan çalışmanın değerlendirilebileceği bir kategori bulunmadığını ve bu konu da yine tekrar edilerek yeni bir rekor denemesinin yapılamayacağı yargısına vararak bu rekor denemesini reddettiler.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder